Luonnontieteen tehtävä on auttaa ymmärtämään luonto oikein. Havainnot ja kokeet ovat kaiken luonnontieteellisen työn perusta. Luonnontiedettä ei voi suoraan käyttää historiallisten asioiden tutkimiseen, koska menneitä tapahtumia ei voi tutkia kokeellisesti. Tästä seuraa, että luonnontieteellistä tutkimusta ohjaa aina jokin ennalta päätetty teoria. Luonnontieteessä seurataan jotain teoriaa, jonka kautta todistusaineistoa pyritään selittämään ja etsimään teorialle tukea. Teorian selitysvoimaisuus määräytyy sen perusteella kuinka johdonmukaisesti se kuvaa todistusaineistoa.
Täten tieteellinen tapa arvioida erilaisten uskonvaraisten lähtökohtien esim, evoluutioteoria/Raamatun ilmoituksen selitysvoimaisuutta tieteelliselle todistusaineistolle on katsoa mitä teoria sanoo ja verrata sopivatko nykyisyyden todisteet siihen.
Teorian pohjalta voimme tehdä ennustuksia siitä, mitä olettaisimme löytyvän (todistusaineistosta) mikäli teoria pitää paikkansa. Sitten katsomme maailmaa (tieteellistä todistusaineistoa), että ovatko ennusteemme mukaiset todisteet nähtävillä. Se kuinka teoriasta nouseva ennustettavuus sopii johdonmukaisesti ja selitysvoimaisesti siihen mitä näemme nykyisyydessä, kertoo sitten sen kuinka johdonmukainen teoria on suhteessa tieteelliseen todistusaineistoon. Tämä on tieteellinen tapa tutkia teorian selitysvoimaisuutta ja johdonmukaisuutta suhteessa todistusaineistoon.
Tieteellinen todistusaineisto on sama kaikille ja siten kaikilla on samat tieteelliset todisteet. Tieteellisessä tutkimuksessa onkin kyse ennen kaikkea siitä mikä lähtökohtaoletus (teoria) sopii parhaiten todistusaineistoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti